Hiv-ramt ønsker at blive far

Århus Stiftstidende d. 17 marts 2001

Af: Jørgen Bollerup Hansen

Barnløshed: Skejby Sygehus overvejer at hjælpe ægtepar med en ny teknik, hvor hiv-ramte kan få raske børn.
Århus: Hiv-positive mænd kan blive fædre til raske børn med en ny metode, hvor sæden renses for virus og derefter bruges til konstig befrugtning. Et ægtepar fra Fovsing ved Struer forsøger at blive det første danske par, der prøver metoden. Manden, Palle Lykke Ravn, blev smittet med hiv som otte-årig som bløder og vil nu være far.
Parret blev oprindeligt tilbudt befrugtning med donorsæd ved Fertilitetsklinikken på Skejby Sygehus. Men efter at de har undersøgt udenlandske resultater med den ny metode - der er afprøvet og i brug i blandt andet England - ønsker parret at få deres eget barn med Palle Lykke Ravn som biologisk far. Også selv om der endnu kan være en lille risiko for, at barnet smittes. Tvivlen får dem ikke til at afvise metoden. Og overlæge Jacob Ingerslev, leder af klinikken på Skejby Sygehus, overvejer nu, om klinikken vil tilbyde teknikken.
Overlæge er optimist
- Det ser ud til, at man ved omhyggelige forholdsregler kan skabe meget stor sikkerhed for, at der ikke sker smitteoverføring til kvinden og barnet, siger Jacob Ingerslev til det seneste nummer af Dagens Medicin. Sygehuset er gået i gang med at gennemgå litteraturen på området og indhente råd hos biologer og infektionsmedicinere. - Vi vil også spørge Sundhedsstyrelsen om lov, inden vi går videre. Det ville være en meget ulykkelig situation, hvis en rask kvinde blev smittet med hiv, siger Jacob Ingerslev. Der er ikke regler i dansk lovgivning, der forhindrer metoden, der bygger på en virus-rensning af sæden ved en såkaldt sædvask, der normalt sker ved centrifugering. Spanske undersøgelser har vist, at risikoen er ganske lille og Jacob Ingerslev er optimist hvad angår mulighederne. Andre eksperter med speciale i infektionsmedicin er derimod mere skeptiske, da undersøgelsesgrundlaget er meget spinkelt.
Ingen politisk bekymring
Knud Erik Særkjær (V), formand for Århus Amts sygehusudvalg mener ikke, der er noget i vejen for at tilbyde hiv-smittede behandlingen, hvis den er sikker. - Hvis metoden er dokumenteret og godkendt, så kan jeg ikke se nogen grund til, at vi ikke skal tilbyde den til barnløse par. Hiv-smittede bør i princippet ligestilles med andre barnløse.
- Men er metoden er ikke fuldt ud dokumenteret, så vil en behandling alene være på lægens risiko og ansvar. Og selvfølgelig skal parret være informeret om risikoen, inden de giver samstykke. Sker det som sådan som et forsøg, så har jeg ingen indvendinger. Men hvis det er som et nyt fast behandlingstilbud, skal det godkendes politisk, siger Knud Erik Særkjær.
Lever med risikoen
Selv om Palle Lykke Ravn måske på grund af smitten vil leve kortere end gennemsnittet, har parret ingen betænkeligheder. - Nej, det har vi ikke. Jeg har levet med sygdommen i 17 år og kan ikke konstant forholde mig til, at jeg går med en dødelig sygdom. Alle forældre må jo leve med risikoen for, at de dør, inden deres børn bliver voksne, siger Palle Ravn. - Vi fandt information om den ny metode på Internettet, og det var vores læge der henviste os til Jacob Ingerslev. Jeg er i forvejen i kombinationsbehandling mod hiv på Marselisborg Hospital. Og vi kender et andet par, der er i nøjagtig samme situation som os, som også ønsker at få et barn. - Vi er ikke bekymrede for risikoen ved den ny metode. I Italien er der gennemført 1600 behandlinger. Desuden kan man måle, om der er virus i den sæd, der er blevet renset. Hvis der er noget, lader man være med at bruge det. Der er vel ikke større risiko ved den metode end ved andre behandlinger, siger Palle Lykke Ravn, der er 25 år og aldrig har været syg af hiv.

Tilbage til oversigten