Han ønsker sit eget barn

Dagens Medicin d. 15 marts 2001

Af: Charlotte Frendved Hansen

Palle Lykke Ravn er bløder og blev smittet med hiv som otte-årig. Nu vil han gerne være far.
Rikke og Palle Lykke Ravn kan blive det første danske par, der tilbydes kunstig befrugtning til trods for, at han er smittet med hiv. Fertitiletsklinikken på Skejby Sygehus undersøger i øjeblikket mulighederne for, at sæden kan renses for virus og derefter bruges til insimination.
Palle Lykke Ravn har levet som hiv-postitiv, siden han blev smittet gennem blødermedicin som otte-årig. Nu er han 25 år og har aldrig været syg af hiv. Han får en kombinationsbehandling med tre slags medicin, som holder infektionen i ave. Sidste år blev han gift med den jævnalderende Rikke, og ægteparret ønsker nu at få et barn. Ved fertilitetsklinikken på Skejby Sygehus blev de først tilbudt befrugtning med donorsæd, men det ønsker, at Palle skal være biologisk far: "Jeg ville have svært ved at føle det som mit barn, hvis jeg vidste, at det var en anden rent biologisk. Det ville være et stort tab for mig. Alle forældre elsker at sige om barnet, at det har sin mors øjne, sin fars næse osv. Det betyder meget for mig personligt, at barnet vitterligt er mit," forklarer Palle Lykke Ravn.
Vil ikke forsøge uden kondom
Parret er klar over, at lægerne i øjeblikket ikke med 100 procents sikkerhed kan garantere, at rensningen af sæden fjerner alle viruspartikler. Der kan stadig være en lille risiko for, at Rikke og barnet smittes. Men tvivlen er ikke nok til, at parret afviser metoden: "Intet i livet er 100 procent sikkert. Det undersøgelser, vi har læst om, tyder på, at risikoen er meget lille. Metoden er afprøvet og bruges f.eks. i England. Hvor stor en risiko vi er villige til at acceptere, er svært at sætte tal på. Vi overvejer tingene skridt for skridt," siger Palle Lykke Ravn. Parret har dog gjort op med sig selv, at de ikke tør prøve at blive gravide selv ved at undlade at bruge kondom. Rikke og Palle Lykke Ravn har også gjort sig tanker om, hvorvidt de kan udfylde rollerne som forældre til trods for Palles kroniske sygdom. Men selv om Palle måske vil leve kortere end gennemsnittet, har de ingen betænkeligheder: "Ingen kan vide sig sikre. Man kan også gå ud og blive kørt over af en bus. Jeg lader ikke sygdommen styre mit liv. Faktisk er det ikke noget, vi tænker over i det daglige. På grund af behandlingen har jeg mindre energi end gennemsnittet. Men jeg er førtidspensionist, og Rikke arbejder hjemmefra. Derfor kan vi selv strukturere vores dagligdag, og jeg tror, at et par med hver sit fuldtidsjob har mindre tid til barnet, end vi vil få," siger Palle Lykke Ravn
Hvis de danske fertilitetslæger siger nej til at hjælpe Palle med at blive biologisk far, vil parret overveje at søge behandling i udlandet.

Tilbage til oversigten