Noget til eftertanke

UgeAvisen Struer d. 20 februar 2001

Palle Ravn er 25 år. Han er bløder og HIV-smittet. Han bor sammen med sin kone Rikke Ravn i Fousing Kirkeby. Palle er en af 90 uheldige, som blev smittet med HIV gennem donor blod fra det skandinaviske firma Novo Nordisk for ca. 17 år siden. Da han var 8 år, blev hans mor bekendt med hans sygdom. Hans forældre fortalte ham det ikke med det samme, men første et par år senere, da de nærmest fra tvunget til det. Holstebro Dagblad meddelte dem nemlig, at de ville bringe Palle på forsiden.
- Jeg forstod det ikke dengang. Jeg var jo vant til at blive stukket og gå til kontrol, så det gjorde ingen større forskel. Min far sagde jo ikke ligefrem, at jeg skulle dø, fortlller Palle med et galgenhumoristisk grin. Det var på det tidspunkt Palle rigtig kom i søgelyset. Kommunen ønskede en samtale med hans forældre som krævede, at kun de nærmeste måtte være til stede. Men på trods af aftalen ventede der et hav af folk, som ikke havde nogen relation til Palle. Hans forældre tog derfor hjem.
- Jeg mærkede aldrig noget til omtalen. Mine forældre tog slæbet og gjorde alt for at aflaste mig, konstaterer Palle. Begge Palles forældre havde kræft, og da han var 17 år døde hans mor. - Det var selvfølgelig en stor sorg for min far og jeg, men min far var optimist og gjorde det lettere for mig at komme videre, smiler han og fortsætter. - Det var nok også en af grundene til, at jeg hurtigere kom over min fars død, for ca. 3 år siden.
Palle er en meget livsglad og aktiv person. Han er førtidspensionist, men hans hverdag er langt fra tom. Palle er politisk aktiv. Han har før stillet op til byrådsvalget og håber at blive valgt d. 20. september i år. Desuden holder han mange foredrag om sine sygdomme og om, hvordan han lever med dem. - Jeg håber på at ændre folks syn på livet og værdsætte det. Man skulle umiddelbart tro, at Palle er meget præget af sine sygdomme, men bortset fra hans medicin, lever han en normal tilværelse. Han ser ikke sine sygdomme som en forhindring, men som en opfordring til at leve livet, nu og her.
- Alt det man ikke dør af, gør én stærkere, konstaterer han og fortsætter. - Man ved aldrig, hvor længe man lever. Jeg kan da lige så god blive kørt ned i morgen, som je kan dø af sygdommene. Han trækker på skuldrene. - Jeg er egentlig ikke mere udsat end andre og føler heller ikke, at jeg har ret til at ynke mig. Men skal altid huske på, at der er mange som har det langt værre, slutter Palle tilfreds.

Mit notat: Artiklen bleve lavet at to skoleelever som et led i et projekt hvor de skulle udgive et særnummer i ugens avis.

Tilbage til oversigten